Domowa pizza
Hej kochani. Zauważyłam że ostatni
wpis kulinarny bardzo przypadł wam do gustu. Więc dzisiaj
przychodzę do was z kolejnym szybkim i prostym pomysłem który mam
nadzieję również przypadnie wam do gustu. Tym razem będzie to
przepis na domową pizzę. Naszła mnie chęć żeby przygotować coś
takiego na obiad i mówię "a podzielę się z wami. No to
zaczynamy:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
- szklanka ciepłej wody
- pół paczki drożdży
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy w połowie
szklanki ciepłej wody i odstawiamy na chwilę. Do dużej miski
wsypujemy mąkę i dodajemy do niej olej oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podlewając pozostałą wodą. Gdy
mamy już w miarę gładką masę pozostawiamy do wyrośnięcia. A w
tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków.
Dodatki (ja użyłam):
- pętko kiełbasy
- 6 małych ogórków
- pół puszki kukurydzy
- ketchup
- majeranek
Wykonanie:
Cebulę, ogórki i kiełbasę kroimy w
kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni, aby się zeszkliła i
zmiękła, odstawiamy by wystygła. Ciasto wykładamy na brytwankę,
smarujemy ketchupem, posypujemy majerankiem. Na to wykładamy
wystudzoną cebulę, pokrojoną kiełbasę i ogórka oraz kukurydzę
z puszki. Wkładamy do ciepłego piekarnika i pieczemy 40 minut w
temperaturze 180° C. Po tym czasie posypujemy żółtym serem i
zapiekamy kolejne 10 minut. I gotowe. Smacznego.
Oczywiście dodatki do takiej pizzy są
dowolne. Ja często robię ją aby "wyczyść lodówkę" i
tym razem miałam akurat to. Ale spokojnie możecie do niej dodać:
paprykę, szynkę, salami, pieczarki, tuńczyka, ananas, czy co tam
lubicie. Taka pizza sprawdzi się również na ciepło jak i na
zimno, jest też dobrym pomysłem na romantyczną kolację.
Komentarze
Prześlij komentarz