Marchewkowe babeczki.
Hej kochani. Święta wielkanocne już
za kilka dni. A jaki wypiek najbardziej kojarzy się ze Świętami?
Oczywiście że babka. I w związku z tym postanowiłam przyjść do
was z przepisem na babeczki. Nie będą to jednak tradycyjne babeczki
tylko zdrowa-fit wersja tego przysmaku. Powiem wam że takim
przysmakiem nie pogardził by nawet królik Bugs. No to zaczynamy.
-średnia marchewka-3 sztuki
- mąka 200 gram
- cukier 4 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- cynamon 3/4 łyżeczki
- jaja 2 sztuki
- olej 100 ml
- śmietaną 18% 2 łyżki
- skórka z pomarańczy - 3 łyżeczki
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę
oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon, następnie mieszamy. W
drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem i śmietanką. Zawartość
przelewamy do suchych składników. Dodajemy marchewkę i skórkę z
pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Foremkę do
babeczek wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem i pieczemy 18-20
minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu babeczki możemy posypać
cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem, albo udekorować kolorową
posypką. No to smacznego.
I jak wam się podoba ten pomysł?
Jesteście wielbicielami ciasta marchewkowego? Bo w moim przypadku
było to pierwsze zetknięcie z tym przysmakiem. Znalazłam również
wersję babeczek z burakiem ćwikłowym. Ale jakoś do mnie nie
przemawia. A może wy macie jakieś pomysły na proste i smaczne
babeczki? Zapraszam do komentowania.
Komentarze
Prześlij komentarz