Przez żołądek do serca-bezy
Hej kochani. W związku z tym że
niedługo będziemy obchodzić walentynki to pomyślałam że
niektóre z was chciałyby zrobić coś pysznego dla swoich sympatii.
A będą to szybkie i proste w wykonaniu bezy. Jeśli ktoś martwi
się że sobie z nimi nie poradzi to zdradzę wam że ja robiłam je
po raz pierwszy w życiu. No to do dzieła.
Składniki (na około 36 bez)
-2 białka
- 100 gram cukru
- szczyptą soli
Wykonanie:
Białko ubić ze szczyptą soli na
sztywną masę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Gdy białka
będą dobrze ubite a cukier się rozpuści przełożyć masę do
rękawa cukierniczego, lub szprycy z ozdobną końcówką. Wyciskać
bezy bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110 °C przez około
60-100 minut.
No i jak udało się wam? Bo mi jak
możecie zobaczyć poszło całkiem dobrze. No ale to było proste
jak konstrukcja młotka. A wy znacie jakieś inne proste przepisy? A
może chcecie żebym ja wam coś jeszcze zaproponowała? Zapraszam do
komentowania.
Komentarze
Prześlij komentarz