Tłusty Czwartek- przepis na szybkie i łatwe pączki
Hej kochani. W związku z tym że za dwa
dni obchodzić będziemy "Tłusty Czwartek" to postanowiłam
przyjść do was dzisiaj z przepisem na pyszne i bardzo proste w
wykonaniu pączki. Wiem że łatwiej jest kupić w sklepie, ale te
własnoręcznie wykonane napewno będą o niebo lepsze. Jeśli chodzi
o przepis to mam go z jakiejś gazety, chyba była to biedronkowa
"Kropka Tv". Także jak macie ochotę na pączki to
zapraszam.
Do głębokiej miski wsypujemy
przesianą mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko oraz
żółtka. Mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy rękami aż
składniki połączą się że sobą. Do powstałej masy dodaje!y w
następującej kolejności: cukier, miód, sól i masło, za każdym
razem mieszając składniki. Wyrabiamy ciasto zagniatając je aż
będzie gładkie i elastyczne przez około 10-15 minut. Po wyrobieniu
miskę przykrywamy ścierką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięcia odkrywamy kawałki ciasta formuje!y z niego kulki i
odkładamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. W garnku podgrzewamy dużą
ilość tłuszczu, tak żeby pączki po wrzuceniu były całkowicie
zanurzone. Następnie smażymy je po około 2 minuty z każdej
strony. Po usmażeniu wyjmujemy z garnka i odkładamy na talerz
wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonął nadmiar tłuszczu).
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
- 500 gram mąki
- 35 gram drożdży
- 250 ml mleka
- 6 żółtek
- 50 gram cukru
- 1 łyżeczka miodu
- szczyptą soli
- 100 gram masła
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia (oliwa, smalec
lub planta)
Wykonanie:
Ot i cała filozofia. U mnie jak zawsze
prosto i szybko. Gdyby nie to że trzeba poczekać aż ciasto
wyrośnie to dałoby się je zrobić w pół godziny. Ale przecież w
okresie oczekiwania można np posprzątać. A jak nie wiecie co
zrobić z pozostałymi białkami to zachęcam was do spróbowania
przepisu na bezy które również znajdziecie na moim blogu.
Komentarze
Prześlij komentarz