Tłusty Czwartek- przepis na szybkie i łatwe pączki
Hej kochani. W związku z tym że za dwa
dni obchodzić będziemy "Tłusty Czwartek" to postanowiłam
przyjść do was dzisiaj z przepisem na pyszne i bardzo proste w
wykonaniu pączki. Wiem że łatwiej jest kupić w sklepie, ale te
własnoręcznie wykonane napewno będą o niebo lepsze. Jeśli chodzi
o przepis to mam go z jakiejś gazety, chyba była to biedronkowa
"Kropka Tv". Także jak macie ochotę na pączki to
zapraszam.
- 500 gram mąki
- 35 gram drożdży
- 250 ml mleka
- 6 żółtek
- 50 gram cukru
- 1 łyżeczka miodu
- szczyptą soli
- 100 gram masła
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia (oliwa, smalec
lub planta)
Wykonanie:
Do głębokiej miski wsypujemy
przesianą mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko oraz
żółtka. Mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy rękami aż
składniki połączą się że sobą. Do powstałej masy dodaje!y w
następującej kolejności: cukier, miód, sól i masło, za każdym
razem mieszając składniki. Wyrabiamy ciasto zagniatając je aż
będzie gładkie i elastyczne przez około 10-15 minut. Po wyrobieniu
miskę przykrywamy ścierką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięcia odkrywamy kawałki ciasta formuje!y z niego kulki i
odkładamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. W garnku podgrzewamy dużą
ilość tłuszczu, tak żeby pączki po wrzuceniu były całkowicie
zanurzone. Następnie smażymy je po około 2 minuty z każdej
strony. Po usmażeniu wyjmujemy z garnka i odkładamy na talerz
wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonął nadmiar tłuszczu).
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Ot i cała filozofia. U mnie jak zawsze
prosto i szybko. Gdyby nie to że trzeba poczekać aż ciasto
wyrośnie to dałoby się je zrobić w pół godziny. Ale przecież w
okresie oczekiwania można np posprzątać. A jak nie wiecie co
zrobić z pozostałymi białkami to zachęcam was do spróbowania
przepisu na bezy które również znajdziecie na moim blogu.
Komentarze
Prześlij komentarz