Pieczemy pierniki-Blogmas dzień 14.
Hej kochani. Dziś już 14 dzień
Blogmas więc pora poczuć święta. I nie chodzi tu tylko o
inspirację, ale o konkretną rzecz. Jej zapach, wygląd i smak. Tak
dobrze przeczytaliście smak. Bo dzisiejszy wpis to będzie przepis
na coś pysznego. A będą to właśnie świąteczne pierniki.
Uznałam że już najwyższy czas, żeby je zrobić. Bo dobrze by
było żeby do Świąt zdążyły nieco zmięknąć, aby nikt sobie o
nie zębów nie połamał. No ale żeby już nie przedłużać to
zaczynamy.
Składniki:
-Miód 1,5 szklanki
-Cukier 2/3 szklanki
-Mąka 500 gram
-Przyprawa do pierników- 1 opakowanie
-Soda oczyszczona 1 łyżeczka
-Jajko 1 szt.
Wykonanie:
1. Do garnuszka włóż masło, dodaj
miód i cukier. Podgrzej do momentu połączenia składników, ale
nie doprowadzaj do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj. Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę, przyprawę do pierników, jajko i wystudzoną
mieszankę miodową. Wymieszaj i zacznij zagniatać ciasto.
2. Zagnieć ciasto. Na początku będzie
bardzo rzadkie i pewnie oklei wam ręce. Po zagnieceniu odstaw je na
30-40 minut żeby zgęstniało. Po tym czasie jeśli jeszcze będzie
za rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki i jeszcze raz zagnieć. Podsyp
mąką stolnice lub blat i zacznij wałkować.
3. Rozwałkuj ciasto. Dla ułatwienia
możesz podzielić je na kilka mniejszych części. Przy pomocy
foremek wytnij wybrane kształty.
4. Ułóż ciasto na wyłożonej
papierem blasze. Piecz 15 min w temperaturze 180°. I pierniki
gotowe.
Skoro pierniczki są już gotowe to
odstawiamy je na kilka dni żeby zmiękły. Po tym czasie możecie
ozdobić je lukrem, polewą czekoladową, kolorową posypką,
drażetkami czy innego typu drobiazgami. Wracając jeszcze na chwilę
do przepisu to chciałabym dać wam kilka rad:
1. Z podanych porcji wychodzi około
100 dość sporych pierników więc jeśli nie potrzebujecie aż
takiej ilości to weźcie tylko połowe porcji.
2. Pierniki rosną podczas pieczenia
także rozkładając je na brytfance zostaw pomiędzy nimi dość
spory odstęp.
3. Zamiast zwykłego papieru
śniadaniowego użyjcie obustronnie silikonowanego, wtedy pierniki
nie będą przywierać.
A jak wasze pierniki gotowe już? A
może macie inne przepisy na świąteczne pierniki? Zapraszam do
komentowania
Komentarze
Prześlij komentarz