Pieczemy pierniki-Blogmas dzień 14.

Hej kochani. Dziś już 14 dzień Blogmas więc pora poczuć święta. I nie chodzi tu tylko o inspirację, ale o konkretną rzecz. Jej zapach, wygląd i smak. Tak dobrze przeczytaliście smak. Bo dzisiejszy wpis to będzie przepis na coś pysznego. A będą to właśnie świąteczne pierniki. Uznałam że już najwyższy czas, żeby je zrobić. Bo dobrze by było żeby do Świąt zdążyły nieco zmięknąć, aby nikt sobie o nie zębów nie połamał. No ale żeby już nie przedłużać to zaczynamy.



Składniki:
-Masło 150 gram
-Miód 1,5 szklanki
-Cukier 2/3 szklanki
-Mąka 500 gram
-Przyprawa do pierników- 1 opakowanie
-Soda oczyszczona 1 łyżeczka
-Jajko 1 szt.






Wykonanie:
1. Do garnuszka włóż masło, dodaj miód i cukier. Podgrzej do momentu połączenia składników, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj. Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę, przyprawę do pierników, jajko i wystudzoną mieszankę miodową. Wymieszaj i zacznij zagniatać ciasto.

2. Zagnieć ciasto. Na początku będzie bardzo rzadkie i pewnie oklei wam ręce. Po zagnieceniu odstaw je na 30-40 minut żeby zgęstniało. Po tym czasie jeśli jeszcze będzie za rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki i jeszcze raz zagnieć. Podsyp mąką stolnice lub blat i zacznij wałkować.

3. Rozwałkuj ciasto. Dla ułatwienia możesz podzielić je na kilka mniejszych części. Przy pomocy foremek wytnij wybrane kształty.

4. Ułóż ciasto na wyłożonej papierem blasze. Piecz 15 min w temperaturze 180°. I pierniki gotowe.






Skoro pierniczki są już gotowe to odstawiamy je na kilka dni żeby zmiękły. Po tym czasie możecie ozdobić je lukrem, polewą czekoladową, kolorową posypką, drażetkami czy innego typu drobiazgami. Wracając jeszcze na chwilę do przepisu to chciałabym dać wam kilka rad:

1. Z podanych porcji wychodzi około 100 dość sporych pierników więc jeśli nie potrzebujecie aż takiej ilości to weźcie tylko połowe porcji.
2. Pierniki rosną podczas pieczenia także rozkładając je na brytfance zostaw pomiędzy nimi dość spory odstęp.
3. Zamiast zwykłego papieru śniadaniowego użyjcie obustronnie silikonowanego, wtedy pierniki nie będą przywierać.

A jak wasze pierniki gotowe już? A może macie inne przepisy na świąteczne pierniki? Zapraszam do komentowania

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przedświąteczne zakupy w Pepco.

Obciachowe ciuchy które możesz włożyć tylko w okresie świątecznym- Blogmas dzień 11

Mini zakupy z Pepco.