Pieczemy pierniki-Blogmas dzień 14.
Składniki:
-Miód 1,5 szklanki
-Cukier 2/3 szklanki
-Mąka 500 gram
-Przyprawa do pierników- 1 opakowanie
-Soda oczyszczona 1 łyżeczka
-Jajko 1 szt.
Wykonanie:
3. Rozwałkuj ciasto. Dla ułatwienia
możesz podzielić je na kilka mniejszych części. Przy pomocy
foremek wytnij wybrane kształty.
4. Ułóż ciasto na wyłożonej
papierem blasze. Piecz 15 min w temperaturze 180°. I pierniki
gotowe.
Skoro pierniczki są już gotowe to
odstawiamy je na kilka dni żeby zmiękły. Po tym czasie możecie
ozdobić je lukrem, polewą czekoladową, kolorową posypką,
drażetkami czy innego typu drobiazgami. Wracając jeszcze na chwilę
do przepisu to chciałabym dać wam kilka rad:
1. Z podanych porcji wychodzi około
100 dość sporych pierników więc jeśli nie potrzebujecie aż
takiej ilości to weźcie tylko połowe porcji.
2. Pierniki rosną podczas pieczenia
także rozkładając je na brytfance zostaw pomiędzy nimi dość
spory odstęp.
3. Zamiast zwykłego papieru
śniadaniowego użyjcie obustronnie silikonowanego, wtedy pierniki
nie będą przywierać.
A jak wasze pierniki gotowe już? A
może macie inne przepisy na świąteczne pierniki? Zapraszam do
komentowania
Komentarze
Prześlij komentarz